ZDROWIE Z JAJEK
ŻÓŁTKO JAJA TO SUPER FOODS
Jaja kurze to nieocenione źródło składników prozdrowotnych, takich jak: cystatyna, fosfolipidy, kolagen, lizozym, immunoglobulina Y oraz retinol. Dzięki nim jaja mogą być stosowane w zapobieganiu oraz wspomaganiu leczenia, takich chorób jak :
niektóre nowotwory,
choroby tkanki łącznej,
schorzenia neurodegeneracyjne,
choroby układu sercowo- naczyniowego,
infekcje
zaburzenia funkcjonowania narządu wzroku.
Jako kurze a szczególnie żółtko jest dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak białka, witaminy (A, B2 , B6 , B12, D, E, K), minerały i lipidy. Znaczna część lipidów to fosfolipidy nienasycone, które są składnikami błon komórkowych, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy oraz przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu i ciśnienia krwi.
Dlatego spożywanie fosfolipidów jest zalecane, zwłaszcza osobom ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Kolejną ważną substancją jaja jest cystatyna, charakteryzująca się wieloma funkcjami biologicznymi m.in.:
zdolnością pobudzania wzrostu komórek,
hamowania procesów zapalnych,
ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Inną substancją wchodzącą w skład jaja kurzego i pomagającą w zahamowaniu aktywności bakterii jest lizozym. Białko to jest wykorzystywane w medycynie jako substancja pomocnicza w terapii:
antybiotykowej
przeciwbólowej w przebiegu infekcji,
w hamowaniu rozrostu nowotworów.
Spośród substancji zawartych w żółtku jaja również immunoglobulina Y. Stosowanie jej umożliwia zastąpienie chemioterapeutyków w leczeniu infekcji bakteryjnych układu pokarmowego, stwarza również szansę na rozwój medycyny związanej z bierną immunizacją pacjentów.
Jajo jest bogatym źródłem retinolu,
którego stopniowe wyczerpywanie się w organizmie może ujawnić wiele patologii narządu wzroku. Bardzo ważnym i przydatnym składnikiem jaja kurzego, wykorzystywanym w medycynie, jest także skorupka oraz jej błony, ze względu na dużą zawartość kolagenu istotnego w leczeniu chorób tkanki łącznej.
Na diecie ketogenicznej, jaja stanowiły podstawę mojej diety. Jednak jedząc jajecznicę, jajka gotowane, sadzone czy inne przetworzone formy żarełka w której występują jajka, tracimy dużą część tych cennych składników (poprzez podgrzewanie), które drzemią w jajku. Dlatego też, starałam się kilka razy w tygodniu zjeść surowe żółtko od kur z wolnego wybiegu (dziękuję Pani Zeniu) w postaci kogla mogla bez cukru.
Przepis na kogel mogel:
Żółtko, erytrol, kakao, wszystko wymieszać i gotowe. Idealne jak przychodzi chęć na coś słodkiego
Źródło:
Zygmunt Zdrojewicz, Marta Herman Ewa Starostecka. „Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych”. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 751-759 e-ISSN 1732-2693.