sernik ketogeniczny z brownie
PRZEPISY

KETOGENICZNY SERNIK Z BROWNIE

Święta Wielkanocne więc ciasto też musi być😉 Słodkie ciasto ale bez cukru idealne na diecie keto lub niskowęglowodanowej lub gdy chcemy aby nasze dziecko zjadło słodkie ale bez cukru😉

Ciasto wyszło pyszne, bardzo słodkie, część z kakao świetnie uzupełnia serową część.

Makro na całe ciasto

5538 kcal 200,9g białka 507,9 g tłuszczu 60g węglowodanów



Co potrzebujesz?

Na masę brownie:

  • 4 jajka (żółtka oddzielnie, z białek piana)

  • 1 kostka masła

  • 4 łyżki kakao bądź karobu

  • 1 szklanka erytrolu

  • ¼ szklanki wody

  • 2 szklanki mąki migdałowej

  • Aromat waniliowy opcjonalnie

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 600g sera białego mielonego

  • 1/5 kostki masła

  • 4 jajka (żółtka oddzielnie, z białek piana)

  • 1 szklanka erytrolu w pudrze (zmiel w młynku erytrol)

  • 2 łyżki mąki migdałowej

  • ½ łyżki gumy guar

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  •  

Jak zrobić?

Zacznijmy od masy kakaowej.

W garnku do rozpuszczenia podgrzewaj masło, erytrol, kakao, wodę. Gdy wystygnie dodaj 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Zmiskuj, następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Nagrzej piekarnik na 180℃

Masa serowa.

Zmiksuj żółtka, erytrol i masło, dodaj ser, mąkę, proszek do pieczenia i gumę guar. Potem dodaj pianę z białek delikatnie mieszając.



Do tortownicy wyłożonej papierem nałóż łyżką połowę masy kakaowej, na to serową potem znów kakao i ser.

Piecz przez godzinę.

I gotowe

Smaczego😉