rozwój dziecka
ZDROWIE

ZDROWIE Z JAJEK

ŻÓŁTKO JAJA TO SUPER FOODS

Jaja kurze to nieocenione źródło składników prozdrowotnych, takich jak: cystatyna, fosfolipidy, kolagen, lizozym, immunoglobulina Y oraz retinol. Dzięki nim jaja mogą być stosowane w zapobieganiu oraz wspomaganiu leczenia, takich chorób jak :

  • niektóre nowotwory,

  • choroby tkanki łącznej,

  • schorzenia neurodegeneracyjne,

  • choroby układu sercowo- naczyniowego,

  • infekcje

  • zaburzenia funkcjonowania narządu wzroku.

Jako kurze a szczególnie żółtko jest dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak białka, witaminy (A, B2 , B6 , B12, D, E, K), minerały i lipidy. Znaczna część lipidów to fosfolipidy nienasycone, które są składnikami błon komórkowych, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy oraz przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu i ciśnienia krwi.

Dlatego spożywanie fosfolipidów jest zalecane, zwłaszcza osobom ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Kolejną ważną substancją jaja jest cystatyna, charakteryzująca się wieloma funkcjami biologicznymi m.in.:

  • zdolnością pobudzania wzrostu komórek,

  • hamowania procesów zapalnych,

  • ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Inną substancją wchodzącą w skład jaja kurzego i pomagającą w zahamowaniu aktywności bakterii jest lizozym. Białko to jest wykorzystywane w medycynie jako substancja pomocnicza w terapii:

  • antybiotykowej

  • przeciwbólowej w przebiegu infekcji,

  • w hamowaniu rozrostu nowotworów.

Spośród substancji zawartych w żółtku jaja również immunoglobulina Y. Stosowanie jej umożliwia zastąpienie chemioterapeutyków w leczeniu infekcji bakteryjnych układu pokarmowego, stwarza również szansę na rozwój medycyny związanej z bierną immunizacją pacjentów.

Jajo jest bogatym źródłem retinolu,

którego stopniowe wyczerpywanie się w organizmie może ujawnić wiele patologii narządu wzroku. Bardzo ważnym i przydatnym składnikiem jaja kurzego, wykorzystywanym w medycynie, jest także skorupka oraz jej błony, ze względu na dużą zawartość kolagenu istotnego w leczeniu chorób tkanki łącznej.

Na diecie ketogenicznej, jaja stanowiły podstawę mojej diety. Jednak jedząc jajecznicę, jajka gotowane, sadzone czy inne przetworzone formy żarełka w której występują jajka, tracimy dużą część tych cennych składników (poprzez podgrzewanie), które drzemią w jajku. Dlatego też, starałam się kilka razy w tygodniu zjeść surowe żółtko od kur z wolnego wybiegu (dziękuję Pani Zeniu😊) w postaci kogla mogla bez cukru.

Przepis na kogel mogel:

Żółtko, erytrol, kakao, wszystko wymieszać i gotowe. Idealne jak przychodzi chęć na coś słodkiego😉

Źródło:

  1. Zygmunt Zdrojewicz, Marta Herman Ewa Starostecka. „Jajo kurze jako źródło cennych substancji biologicznie czynnych”. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 751-759 e-ISSN 1732-2693.