CUKIER- JAK OSŁABIA NASZĄ ODPORNOŚĆ
MNIEJ CUKRU WIĘCEJ ZDROWIA
Cukier spożywany systematycznie pozbawia nas sił witalnych, minerałów i osłabia odporność. W zamian niestety daje tylko słodki smak, ale ten akurat możemy znaleźć w naturalnych produktach jak np. naturalnych zamiennikach cukru czy w owocach, z którymi też nie warto przesadzać ze względu na fruktozę.
Ale wracając do naszego stanu odporności, co jeśli w naszej diecie gości cukier. Dr Joseph Mercola napisał, że spożycie cukru osłabia system immunologiczny i sprawia, że ludzie są bardziej podatni na choroby. Już jedna łyżeczka cukru może wstrzymać działanie naszego układu odpornościowego aż na godzinę.
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda, podali grupie ochotników ilość cukru równą tej znajdującej się w litrze gazowanego napoju (a więc ok. 100 gramów), a następnie zbadali ich krew, do której dodano także „bakteryjny koktajl”. Stan, w którym białe krwinki były wyraźnie mniej zdolne do neutralizowania mikroorganizmów, trwał aż przez 5 godzin. Większa ilość cukru oznacza wyższy stopień utraty odporności.
Pod pojęciem cukier nie kryje się tylko ten biały, brązowy ale również cukier zawarty w owocach, sokach, słodyczach, produktach jak mąka, ryż, ziemniaki itd. Więc jeśli nasza dieta obfituje w produkty mączne, soki owocowe, owoce to może się okazać, że tego cukru spożywamy bardzo dużo tym samym permanentnie osłabiając nasz układ odpornościowy. Warto policzyć sobie ile spożywamy cukru w ciągu tygodnia.
Pomocna może okazać się aplikacja Fitatu, jest bezpłatna i bardzo wygodna. Po prostu wpisujemy ile czego zjedliśmy i wylicza nam wszystkie makro i mikroskładniki oraz kalorie. Szczególnie polecam to zrobić jeśli mamy dziecko nadpobudliwe lub z innymi wyzwaniami.
Polecane lektury:
W latach 70. dr Linus Pauling
(jeden z największych badaczy w dziedzinie mikrobiologii) odkrył, że witamina C pomaga organizmowi zwalczyć przeziębienie. W ramach tych samych badań dr Pauling stwierdził, że cukier poważnie spowalnia ten sam proces.
Dlatego jeśli jesteś chory spożywanie cukru nie jest dobrym pomysłem. Warto rozważyć w czasie choroby, jeśli to możliwe, przerywany post lub głodówkę jednodniową czy stosować dietę niskowęglowodanową. Nie przeszkadzajmy organizmowi w walce z wirusami, drobnoustrojami, grzybami i pasożytami.
Dbajmy na co dzień o naszą odporność stosując dietę niskowęglowodanową a na pewno bez dodatku cukru, słodkich napojów i słodyczy.
Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, erytrol, stewia.
Bądźcie zdrowi😉
Żródła:
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/02/is-sugar-toxic.aspx
https://naturalniezdrowy.com.pl/cukier-biala-smierc/
https://www.fronda.pl/a/cukier-biala-smierc-jedzac-slodko-kopiesz-sobie-grob,103106.html