SERNIK KETOGENICZNY
CIASTO BEZ CUKRU
Sernik ketogeniczny, niskowęglowodanowy
Sernik jest banalnie prosty i wychodzi przepyszny. Do tego przepisu trzeba mieć białko w proszku najlepiej o smaku waniliowym, ja użyłam z firmy KFD o smaku lodów waniliowych.
Makro na porcję przy założeniu, że podzielimy ciasto na 16 porcji to:
258 kcal, 22g tłuszcze, 4g węglowodany, 8g białka
Na masę:
700g twarogu tłustego
5 żółtek
Dwa całe jajka
20g białka w proszku waniliowego
4 łyżki erytrolu
Aromat waniliowy opcjonalnie
0,5 łyżeczki soli najlepiej kłodawskiej.
Na spód:
100g masła miękkiego lub roztop i ostudź
20g odżywki białkowej (tej samej co wcześniej)
½ maki kokosowej
Piekarnik rozgrzej do 180℃, tortownicę o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na masę ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji
Składniki na spód ugnieć widelcem i wyłóż tortownicę, lekko ugniatając.
Piecz ok. 5 min, wyjmij tortownicę i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150℃
Włóż do piekarnika blachę z wodą.
Wlej masę sernikową na upieczony wcześniej spód i włóż na blachę z wodą.
Piecz ok. 35 min do zarumienienia lekkiego
Nie wyjmuj z tortownicy, ostudź w temperaturze pokojowej.
Zdejmij pierścień zewnętrzny i daj do lodówki, zęby nabrało wymaganej konsystencji.
Gotowe i smacznego😉