INTERMITTENT FASTING
ZDROWIE

POST PRZERYWANY IF

JEDZ I CHUDNIJ

Otyłość i nadwaga to międzynarodowy kryzys zdrowotny i potrzebne są interwencje, takie jak np. ADF, aby pomóc ludziom w osiągnięciu spadku masy ciała.

W 1930 roku doświadczenia głównie na małpach dowiodły, że zmniejszenie dostaw kalorycznych o 30% przedłuża życie nawet o 40%. Zauważono, że grupa otrzymująca mniej kalorii miała lepsze wyniki niż druga grupa.

Ciśnienie krwi, poziom insuliny, trójglicerydów i cholesterolu były niże niż w grupie spożywającej więcej kalorii. Oczywiście nie mówimy tu o zaletach trwającej wieki diecie na deficycie kalorycznym.

Diety niskokaloryczne są w dłuższej perspektywie czasu bardzo szkodliwe, nie wspominając już o efekcie jojo. Należy spożywać odpowiednią dla siebie dawkę kalorii. W tym pomocne będą kalkulatory kaloryczne, gdzie wpisujemy wiek, wagę, wzrost oraz poziom aktywności fizycznej.

Jeśli chcemy schudnąć warto na kilka tygodni zmniejszyć podaż kalorii o ok. 200-300kcal/ dziennie.

W 2006 roku naukowcy wykazali, ze już po dwóch tygodniach naprzemiennego stosowania postu przerywanego polegającego na normalnym spożyciu kalorii z dniami, w których dawki wynoszą 20-50% zapotrzebowania nastąpiło u badanych ograniczenie insulinooporności, astmy, sezonowych alergii, chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych, artrozy, zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego, arytmii i uderzeń gorąca związanych z menopauzą.

Bardzo prawdopodobne, że można powstrzymać lub spowolnić rozwój takich zaburzeń jak choroba Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane, zakrzepowo-zatorowy udar mózgu, cukrzycy typu 2, zastoinowej niewydolności serca itp.

Poza korzystnym działaniem zdrowotnym metoda IF okazała się skuteczna w redukcji masy ciała.

Post przerywany poprawia również pamięć i koncentrację, nie jesteśmy stale zajęci trawieniem zjedzonego pokarmu. Co najważniejsze podczas postu dochodzi do autofagii, czyli organizm rozkłada uszkodzone bądź niepotrzebne komórki, które później mogły by tworzyć nowotwór.

Jako, że komórki rakowe potrzebują cukru to również tu post pomaga spowalniając ich rozwój.

Jak to zrobić?

Jest to bardzo proste. Wykorzystujemy tu czas na sen, czyli albo kończymy jeść wcześnie danego dnia i jemy śniadanie po min. 16 godzinach albo opóźniamy pierwszy posiłek.

Zasada jest taka by nie jeść min 16 godzin. Jemy w oknie żywieniowym maksymalnie 8 godzinnym.

Wygląda to tak, że jak zjesz kolację o 18:00, jesz śniadanie o 10:00 a gdy zjesz kolację o 21:00, swój pierwszy posiłek jesz następnego dnia po 13:00. Książka o poście 

i o diecie okienkowej.

Na diecie ketogenicznej kiedy w zasadzie głodu długo się nie czuje to jest to naprawdę bardzo proste. W ten sposób jem 2-3 posiłki dziennie bez ssania w żołądku.

Rano poza wodą wpada kawa i dopiero po czasie śniadanie. Osobiście stosuję IF ok. 3 razy w tygodniu. Czasem zdarzy się post 20 godzinny. Jest to bardzo wygodne bo nie siedzisz godzinami w kuchni lub rozmyślając na swoimi posiłkami bo przecież wszędzie nas informują, że zdrowo to 5 posiłków dziennie…nie znalazłam żadnych dobrych na to argumentów.

Jak widzisz możesz wspomóc swoje zdrowie i sylwetkę w naprawdę prosty sposób😉

Do dzieła i zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu😉

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6128599/

  2. Dieta IF, Post Przerywany Jedz przez 8 godzin, chudnij przez 16. JB Rives

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836017/