sernik keto

SERNIK KETOGENICZNY

CIASTO BEZ CUKRU

Sernik ketogeniczny, niskowęglowodanowy

Sernik jest banalnie prosty i wychodzi przepyszny. Do tego przepisu trzeba mieć białko w proszku najlepiej o smaku waniliowym, ja użyłam z firmy KFD o smaku lodów waniliowych.

Makro na porcję przy założeniu, że podzielimy ciasto na 16 porcji to:

  • 258 kcal, 22g tłuszcze, 4g węglowodany, 8g białka

Na masę:

  • 700g twarogu tłustego

  • 5 żółtek

  • Dwa całe jajka

  • 20g białka w proszku waniliowego

  • 4 łyżki erytrolu

  • Aromat waniliowy opcjonalnie

  • 0,5 łyżeczki soli najlepiej kłodawskiej.

Na spód:

  • 100g masła miękkiego lub roztop i ostudź

  • 20g odżywki białkowej (tej samej co wcześniej)

  • ½ maki kokosowej



  1. Piekarnik rozgrzej do 180℃, tortownicę o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Składniki na masę ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji

  3. Składniki na spód ugnieć widelcem i wyłóż tortownicę, lekko ugniatając.

  4. Piecz ok. 5 min, wyjmij tortownicę i zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150℃

  5. Włóż do piekarnika blachę z wodą.

  6. Wlej masę sernikową na upieczony wcześniej spód i włóż na blachę z wodą.

  7. Piecz ok. 35 min do zarumienienia lekkiego

  8. Nie wyjmuj z tortownicy, ostudź w temperaturze pokojowej.

  9. Zdejmij pierścień zewnętrzny i daj do lodówki, zęby nabrało wymaganej konsystencji.

     

    Gotowe i smacznego😉