KETOGENICZNY SERNIK Z BROWNIE
Święta Wielkanocne więc ciasto też musi być😉 Słodkie ciasto ale bez cukru idealne na diecie keto lub niskowęglowodanowej lub gdy chcemy aby nasze dziecko zjadło słodkie ale bez cukru😉
Ciasto wyszło pyszne, bardzo słodkie, część z kakao świetnie uzupełnia serową część.
Makro na całe ciasto
5538 kcal 200,9g białka 507,9 g tłuszczu 60g węglowodanów
Co potrzebujesz?
Na masę brownie:
4 jajka (żółtka oddzielnie, z białek piana)
1 kostka masła
4 łyżki kakao bądź karobu
1 szklanka erytrolu
¼ szklanki wody
2 szklanki mąki migdałowej
Aromat waniliowy opcjonalnie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
600g sera białego mielonego
1/5 kostki masła
4 jajka (żółtka oddzielnie, z białek piana)
1 szklanka erytrolu w pudrze (zmiel w młynku erytrol)
2 łyżki mąki migdałowej
½ łyżki gumy guar
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak zrobić?
Zacznijmy od masy kakaowej.
W garnku do rozpuszczenia podgrzewaj masło, erytrol, kakao, wodę. Gdy wystygnie dodaj 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Zmiskuj, następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik na 180℃
Masa serowa.
Zmiksuj żółtka, erytrol i masło, dodaj ser, mąkę, proszek do pieczenia i gumę guar. Potem dodaj pianę z białek delikatnie mieszając.
Do tortownicy wyłożonej papierem nałóż łyżką połowę masy kakaowej, na to serową potem znów kakao i ser.
Piecz przez godzinę.
I gotowe
Smaczego😉