KIMCHI
Kimchi poznałam kilka lat temu, kiedy przypadkiem trafiłam na kanał na You Tube “MommyTang” :). I tak zaczęłam zgłębiać wiedzę na temat tej super potrawy, w zasadzie dodatku do potraw.
W sezonie jesienno zimowym warzywa zmieniają u nas formę, przeważają kiszonki.
Staramy się jeść sezonowo, a ten okres krótszego dnia, nie obfituje w warzywa i owoce.
Poza kiszonkami, które znamy, kimchi to świetna alternatywa. Ma wyjątkowy smak a zawarte w nim składniki są niezwykle zdrowe.
Troszkę o kimchi, co to jest?
To koreański dodatek warzywny ze sfermentowanych warzyw, który jest coraz częściej uznawany za żywność funkcjonalną i zyskał popularność, gdy znalazł się na liście „Najzdrowszej żywności świata” w magazynie „Health”.
Korzyści zdrowotne wynikające z kimchi to niskokaloryczna (18 kcal / 100 g) i niskotłuszczowa (0,5 g / 100 g) żywność pochodzenia roślinnego.
Ponadto kimchi jest bogate w różne związki biologiczne, takie jak:
● błonnik pokarmowy,
● witamina C,
● β-karoten,
● β-sitosterol,
● minerały
● inne prozdrowotne fitochemikalia, a także bakterie kwasu mlekowego, które pochodzą ze składników kimchi i / lub proces fermentacji.
W bazie pubmed jest już bardzo dużo publikacji na temat zdrowotnych właściwości kimchi.
Funkcjonalność zdrowotna kimchi, oparta na wielu badaniach, obejmuje działanie:
● przeciwnowotworowe,
● przeciw otyłości,
● przeciwzapalne,
● profilaktyczne na zdrowie jelita grubego,
● właściwości probiotyczne,
● przeciw miażdżycowe,
● działanie fibrolityczne,
● przeciwutleniające
● przeciwstarzeniowe,
● profilaktyka zdrowia mózgu,
● wzmacnia odporność
● przeciwmutagenne
● poprawia stan mikroflory jelit
W jednym badaniu na myszach, badacze doszli do wniosku, że systematyczne spożywanie kimchi może być zdrową praktyką zapobiegającą wystąpieniu Alzheimera. Deficyty poznawcze z utratą pamięci i brakiem rozpoznawania są typowymi objawami choroby Alzheimera we wczesnym okresie.
To niesamowite jak wiele dobrego niesie za sobą jedzenie kimchi.
Obecnie kimchi można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (bo to zdrowa żywność;)), gdzie dostaniemy kimchi niepasteryzowane, zwykle ekologiczne. Natomiast w hipermarketach są dostępne różne rodzaje kimchi ale zwykle pasteryzowane.
Zachęcam do samodzielnego robienia kimchi ponieważ w cenie jednego słoika sklepowego będziecie mieć kilka 😉
Jest wiele przepisów ma kimchi, jest białe (łagodne) i czerwone (pikantne). Ja robię tylko czerwone bo czerwona papryka gochugaru również jest bardzo zdrowa.
Ja mam już własną wersję kimchi, łatwą, prostą 🙂
PRZEPIS
Składniki na kimchi:
● kapusta pekińska 2 duże
● papryka gochugaru (trudno dostać w sklepach stacjonarnych) w zależności od
tego jakie ostre lubisz 1 lub 2 opakowania
● czosnek (dziś miałam mało ale zwykle daję ok. pół szklanki ząbków)
● imbir świeży, starty na tarce ok. 3 cm
● cebula
● jabłko
● marchew 1 duża, lub kilka małych- moje pokraczne z własnego ogródka;)
● mąka ryżowa 2 łyżki
● sos rybny 0,5 szklanki
● sól 2 łyżki, najlepiej morska, ja mam w domu tylko kłodawską niejodowaną.
● woda ¾ szklanki
● 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić kimchi?
1. Pokrój kapustę, umyj dokładnie
2. Zalej kapustę wodą z solą, odstaw na min. 30 min.
3. W tym czasie zrób pastę. Do rondelka wlej wodę zimną, wsyp mąkę i cukier, mieszaj
aż zrobi się kleik. Odstaw do ostygnięcia.
4. Warzywa pokrój w cienkie paski, zetrzyj imbir.
5. Do kleiku wsyp paprykę i dodaj warzywa. Tu użyj już rękawiczek i dokładnie
wymieszaj.
6. Dodaj pastę do odsączonej kapusty i również w rękawiczkach wymieszaj by pasta
pokryła dokładnie kapustę.
7. Do wyparzonych słoików włóż kapustę, dobrze ugniatając, by wyszło powietrze,
zostaw niepełny słoik , bo w procesie fermentacji będzie rosło;)
8. Przykryj słoiki pokrywkami, postaw w temperaturze pokojowej i przez kilka dni
doglądaj i upychaj drewnianą łyżką by wycisnąć powietrze.
9. Po ok. 3-4 dniach powinno się ukisić, wtedy zakręć słoiki i włoż do lodówki, proces
fermentacji się zatrzyma, a Ty możesz cieszyć się super zdrowym kimchi przez
dłuższy czas 🙂
Smacznego i na zdrowie;)
Dajcie znać czy Wam posmakowało;) Pamietajcie, że to jest mega super food;))
Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24456350/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24419800/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598433/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895381/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29271694/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213637/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8011144/